maandag 13 april 2015

Verbouwen is... Puzzelen

Wie zelf al een heeft verbouwd, zal bovenstaande zeker herkennen. Je komt heel wat verschillende soorten puzzels (financieel, bouwtechnisch, praktisch enz.) en moeilijkheidsgraden tegen.
Ook wij hebben voor ons project"je" de afgelopen 2 jaar al flink mogen puzzelen.
Het praktische en bouwtechnische is een kolfje naar ons hand. Dat doen we allebei graag. Helaas zijn die in de minderheid. 
De financiële puzzels daarentegen steken er toch met kop en schouders boven uit. Zo hadden we eerst "dienen we de bouwaanvraag wel of niet in?" Nav de overplaatsing van mijn werk en het daaropvolgende ontslag. Daarna de "hoe krijg je een lening als je plotseling werkloos wordt?"puzzel. Ook Jeroen kreeg vorige week een uitdaging erbij: die van "zoek een andere job in volle verbouwingswerkentijden". Hopelijk is dit de laatste puzzel op dat vlak.

Maar ik wil dit blogpostje vooral wijden aan een andere puzzel: die van de vloer-/wandverwarmingpuzzel.
Het lijkt heel eenvoudig! We plooien wat buisjes en zetten die vast met krammen en dat is het dan.
Het wordt iets moeilijker als je elke muur/vloer als een apart circuit moet opbouwen. En nog wat lastiger als zo'n buisje ook kan knakken als je het te ver plooit. Vooral voor de muurverwarming is dat spannend, want dan maak je elke keer een bocht van 180°.
In de vloerverwarming heb je bijna geen bochten van 180°. Maar daar komt wel meer gepuzzel bij kijken. Je moet immers de onderlinge afstand respecteren en de leiding zo leggen dat een warme, toekomende buis naast een koude, wegstromende buis ligt. Zie je het al?
(Oplossing: het slakkenhuispatroon)

Jeroen heeft er best even over gedaan om door te hebben hoe je dat nu best voor mekaar krijgt. Vooral omdat je met 1 grote rol buis moet werken. 

Op de plaatsen waar het kon, is er overal wandverwarming (alle slaapkamers, badkamer en salon). Op de plaatsen waar er te weinig wanden zijn (leefkeuken en bureau/speelhoek) ligt er vloerverwarming.
Er komen nergens radiatoren. Of toch wel... De muren en de vloeren worden allemaal grote radiatoren, alles tesamen een kleine kilometer lang,

Nu moeten we nog even wachten op de druktest voor de verwarmingsketel kan aangesloten worden en er eindelijk ook kan worden gechapt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten