zaterdag 9 augustus 2014

De eerste steenlegging

Maandag 4 augustus

Zaterdag stonden de kranen er al. Dus maandagochtend konden de werkmannen meteen beginnen met de fundering van het terras uit te breken. Ook de funderingen werden al uitgegraven. Het werd een lange dag, zeker voor de werkmannen. Maar het is wel gelukt. 
Jeroen is ondertussen begonnen aan het ontmantelen van de bovenverdieping, salon en traphal. En daar is maar een woord voor: STOF! 
Elke avond zie ik die thuis komen en denk ik: "amai, blij dat we er nu niet wonen, want we zouden er allemaal zo uitzien".

Dinsdag 5 augustus

Kamiel moet op controle bij de kinderarts om te horen of zijn longen nu ok zijn (en er was ook niets meer te horen, hoera dus). Ondertussen hoop ik op tijd terug te zijn zodat ik met Anne-Marie en Matthijs nog naar de betonvrachtwagen kan gaan kijken. Die staat op de planning voor 13u, dus dat moet wel lukken.
Helaas: terwijl we zitten te wachten in de wachtzaal stuurt Jeroen een berichtje dat ze 2u vroeger komen. Dat halen we niet.
Als ik parkeer om Kamiel naar de crèche te brengen (door het nieuwe decreet, hebben we nu nog maar 3 respijtdagen. Hij moet dus gaan, anders moeten we toch betalen) krijg ik weer een sms'je van Jeroen: "ze zijn er nu net".
Joepie, we zijn dus toch nog op tijd!
Anne-Marie en Matthijs kijken hun ogen uit naar de grote betonvrachtwagen en de pompvrachtwagen erachter. En zo wordt de fundering gegoten. Voor Anne-Marie en Matthijs (en ok, voor mij ook) een waar evenement. 
Ondertussen sloopt Jeroen maar verder...

Woensdag 6 augustus

Dinsdag werden ook al de lijnen uitgezet, dus kunnen ze meteen beginnen met de fundering verder te metsen. Het eerste wat mij opviel: "amai, zo dik". Maar dat is ook logisch als je weet dat er bijna overal zo'n 30cm isolatie in komt... Dat geeft al dikke muren. En dikke muren hebben een dikke fundering nodig, zo heeft men mij verteld.
Als ik op de werf komt valt er mij meteen iets op: de radio staat op! Gelukkig, niet te hard en de muziekkeuze valt best mee. Maar het hoort bij het complete plaatje natuurlijk.
Jeroen doet vandaag weer een archeologische ontdekking: een paninisticker van begin vorige eeuw.
Het gaat over een Belgische coureur, Van Vlockhoven. Volgens de de wielersite is hij in 1907 geboren en koerste hij van 1929 tot 1942. Nooit geweten dat er tijdens WOII nog gekoerst werd.Donderdag 7 augustus

Ook vandaag zijn "de werkmannen" heel de dag bezig geweest met de fundering verder te metsen. De eerste draadstangen om de houtskeletbouw in te verankeren worden geplaatst. 
Wie meer wil weten over de opbouw van de fundering: er staat een detail bij het tabblad "bouwplannen" of klik hier
Jeroen heeft ondertussen de plafonds van de slaapkamers er volledig af gekregen. Het schiet dus lekker op, het gaat zelfs beter dan eerst verwacht. Ook de muur tussen de traphal/gang(etje) en onze slaapkamer is weg. Maar we zijn realistisch, alle tijd die we nu voor lopen, gaan we kwijt geraken aan de dagen die we verliezen door slecht weer ed.

Vrijdag 8 augustus

Ook vandaag metsen ze heel de dag door, in de gietende regen. Gelukkig klaart het in de namiddag op... om dan tegen 5u terug te "draschen". Maar de scheidingsmuur is tot op 2m hoogte gemest, dat is over de helft.
Jeroen schiet lekker op, maar ja, die staat dan ook lekker droog. De bezetting van de slaapkamers gaat er nu voor een deel aan. Ook de laatste balken die nog aangeven waar onze slaapkamer ooit was gaan er uit. De werkmannen kijken raar als ze Jeroen met een hoop oude klimtouwen en musketons naar boven zien vertrekken. Even later moeten ze toegeven dat een kabelbaan vanaf het balkon naar de container in de voortuin om het puin in de container te krijgen nog niet zo slecht bedacht is. Wie niet sterk is...

Zaterdag 9 augustus

Vandaag werken Jeroen, opa en vake boven verder. Al het bezetsel van de verdieping zit nu in de container. Dit was ook meteen de laatste "werkdag" voor Jeroen. Na drie weken hard labeur mag hij maandag weer een hele dag op zijn laptop zitten turen.
Tussen al het gips en puin vond Jeroen weer een herinnering aan vroegere bewoners:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten