woensdag 27 augustus 2014

Nieuw dak en laatste (bak)steenlegging

Een beetje met vertraging door de onverwachte ziekenhuisopname van de jongste. Die is sinds gisteren terug thuis en loopt hier weer vrolijk gekke-bekken-trekkend rond.

Twee weekends geleden hebben we het dak gedemonteerd. Enkel de gordingen aan de voorkant bleven zitten, voor de stevigheid van de gevels te bewaren enerzijds en anderzijds vanuit het (ecologisch) principe "wat nog goed is, gooien we niet weg".

's Maandags staan de mannen weer vroeg klaar om het dak met de uitbouw helemaal terug op te bouwen. En daar rekenen ze twee weken voor. Hoewel we langs de voorkant zo weinig mogelijk willen veranderen aan de gevel, komt er toch een ganse bewoonbare verdieping bij. Langs de achterzijde wordt het dak eigenlijk een plat dak. Hierdoor krijgen we er twee volwaardige slaapkamers bij.
Na een paar dagen timmeren, zagen en nieten, zien we de structuur verschijnen.

Wie de foto's bekijkt valt misschien iets op: "gewoon" hout (voor de geïnteresseerden: het is onbehandeld douglas met FSC label), onbehandeld ipv het groene, chemisch behandeld hout dat je meestal bij daken ziet. (Ok, die kleine panlatten en tengellatten niet mee gerekend, maar dat is dan ook het enigste.)
Ook hier weer: we kiezen er bewust voor om duurzame en ecologische materialen te gebruiken om uiteindelijk in een huis te wonen met zo weinig mogelijk chemische en mogelijks toxische stoffen.
Duurzaam en bio-ecologisch: wat bedoelen we daar nu mee?
Duurzaam: daarmee bedoelen we niet dat het eeuwen moet kunnen meegaan, in tegenstelling tot hetgeen meestal er mee bedoeld wordt. We zijn ons er van bewust dat ons huis ooit, als wij er niet meer zijn, verkocht zal worden en dat die nieuwe eigenaars het geheel of gedeeltelijk afbreken. Maw ooit wordt ons huis "stort". En van dat stort willen we dat er zoveel herbruikt wordt of vergaat zonder restafval volgens het cradle-to-cradle principe (ipv cradle-to-grave).
Een voorbeeldje: de dakgoten zijn van zink ipv plastiek. Zink kan je perfect hergebruiken. Plastieke dakgoten worden verbrand of in het beste geval herwerkt tot verkeerspaaltjes die uiteindelijk alsnog de verbrandingsoven in gaan (wat dus downcyclen is).
Bio-ecologisch: hier zitten twee componenten in. Enerzijds willen we zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruiken die (op relatief korte termijn) nagroeibaar zijn. Anderzijds ook een zo gezond mogelijk binnenklimaat creëren door zoveel mogelijk chemische stoffen te weren.
Wie meer wil lezen over de filosofie erachter: archi4.be.

Dus, dakopbouw.
De gevelbekleding van de uitbouw is ook meteen al geplaatst. Hier kozen we voor ThermoWood, een thermisch behandeld hout waardoor het duurzaam en stabiel wordt (klik voor meer uitleg). Jeroen heeft hiermee 5 jaar geleden een zandbak gemaakt die hij nu heeft mogen uitgraven. Zelfs het gedeelte dat onder de grond zat ziet er nog ongeveer uit als nieuw. Een bijkomende reden is dat ThermoWood Europees hout is dat op een duurzame manier gewonnen wordt. Gezien het uit Europa komt, legt het ook geen duizenden kilometers per boot af en is het zeker niet illegaal gekapt. Door die thermische behandelingen krijgt het hout dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout zonder dat de regenwouden er aan gaan.
Op het nieuwe platte dak komt er EPDM. Eerlijk, ik heb ook moeten opzoeken wat het precies is. Maar kort gezegd: het is een synthetisch rubber dat volledig recycleerbaar is.
Onze dakopbouw (van de platte daken) is van het compactdak-type in tegenstelling tot de meer gekende kouddak- en warmdakopbouwen. Maar daarover komt er meer op het moment dat de isolatie geplaatst wordt.

En dan komen we aan het onderdak: celit 4d. Dat zijn platen van 22mm dik (in traditionele bouwconstructies gebruikt men meestal een doek of dunne plastieke plaatjes) met tand en groef waardoor ze perfect aansluiten en dus een winddichte maar toch dampopen constructie vormen. De platen worden gemaakt van hout afkomstig van het dunnen van bossen en stamresten van zagerijen. Door de speciale manier van persen komt er geen extra lijm bij kijken.
Op de houtskeletbouw zijn langs de buitenzijde eenzelfde soort platen gemonteerd. Bij goede houtskeletbouw streef je immers naar een luchtdichte maar dampopen wandopbouw.

Verder staan nu alle nieuwe gemetste binnenmuren op zijn plaats. Het echte metselwerk zit er op. Net als dit technische stukje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten