zondag 17 augustus 2014

De nieuwe buitenmuren staan

Maandag 11 augustus

Vandaag wordt de scheidingsmuur verder gemetst. De funderingsmuren zijn nu helemaal klaar. Twee deuropeningen in het oude deel worden dicht gemetst.
De rest van de buitenmuren is allemaal glas en dus schrijnwerk. Dat zal dus nog even duren vooraleer het nieuwe stuk helemaal dicht is.


Woensdag 13 augustus

De buitenmuren komen in alle vroegte (7u, hopelijk waren de buren al uitgeslapen) aan. De bedoeling is dat die tegen het einde van de dag staan (wat ook lukt).
Nu moeten er enkel nog een paar binnen muren gemetst worden. En nu denkt iedereen "Hè, jullie buitenmuren zijn houtskeletbouw maar de binnenmuren dus gewoon gemetst?"
Klopt, en dat heeft een goede reden. We willen namelijk zo goed isoleren dat we de normen voor een laagenergiewoning (bijna) halen. Dat houdt in dat er slechts minimaal verwarmd moet worden en dat dat volledig via vloer- en wandverwarming kan. Maar... daarvoor heb je massa nodig en vandaar ook een stenen muur. Denk maar aan dat terras op het zuiden waar je 's avonds lekker lang op blijft zitten omdat de stenen nog warmte afgeven.
Ook de stelling voor het dak wordt al opgezet. En... het toilet wordt eindelijk gebracht. Nu staan de meeste mensen niet echt te springen om op zo'n chemisch toilet te mogen gaan (en eerlijk, ik stel dat zelf ook altijd zo lang mogelijk uit). Maar Matthijs moest en zou dat toch eens testen.
(Een stuk van) ons huis komt aan bovenop wielenDonderdag 14 augustus

Tweede werfvergadering vandaag. Jeroen had gisteren al opgemerkt dat er een aantal zaken anders waren uitgevoerd dan beschreven in het lastenboek. Gelukkig maakt de architect daar geen problemen van.
Oorspronkelijk was het plan om de houten roosteringen in het oude gedeelte overal te behouden. Maar nu die volledig blootliggen, blijken ze net een beetje te dun voor de overspanning. Dat verklaart ook waarom de vloer boven zo doorhangt. Het nieuwe plan is dus om de vloeren terug recht te maken door overal een dikkere verstevigingsbalk naast de oorspronkelijke te plaatsen.


Vrijdag 15 augustus - Moederdag

Feestdag oftewel "klusdag voor werkende mensen".
Maandag beginnen de "echte" werkmannen aan het nieuwe dak. Daarvoor moet natuurlijk het oude dak eerst afgebroken worden. En dat kunnen we zelf, met de helpende handen van opa, vake en nonkel Sven. Echt schitterend weer is het niet. Op het einde van de dag regent het echt binnen. Maar ook dat is niets nieuws eigenlijk, al bleef het tot vandaag beperkt tot een paar druppels op zolder.
Helaas, de "Grote Vallende Sterren Show" is juist gedaan. Dus dat nachtje slapen onder de sterren om zo veel mogelijk meteorieten te spotten is er niet bij. Laat staan dat de wolken willen meewerken ipv ons nat te regenen.
Ook de dakgoot gaat er af. En dan bleek dat de vochtplekken die de laatste weken in Anne-Marie's en Matthijs' kamer verschenen dus niet van het dak kwamen, maar van de dakgoot.
Na een lange vermoeiende dag (voor de achterblijvende mama's, want die moesten de 4 kinders weten te entertainen in De Scherpenberg speelboerderij ;-) ) trakteert oma ons allemaal op het mosselfeest waar Anne-Marie nu al een paar weken om vraagt.


Zaterdag 16 augustus

Terwijl Jeroen en de (schoon)vaders en een nonkel nog de laatste zaken in orde brengen voor de werkmannen, mogen de kinderen en ik weeral gaan feesten.
Ook dat is een onderdeel van "Het leven zoals het is: verbouwen". En zo slecht is dat onderdeel eigenlijk niet. ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten